Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 
 Efter skilsmässan
-->
 

Vanliga känslor efter skilsmässan

 

 

Underskatta inte hur lång tid det tar att komma över någon, även om den inledande tiden kan kännetecknas av viss eufori och starka känslor av frihet.


 

 

 

Foto: Francesco Marino

 

Psykologer pratar om en läktid på minst ett år. Lång tid efteråt kan du dessutom få ett återfall av sorg och vemod varje gång du gör något nytt för första gången, utan din partner, av sånt ni brukade göra tillsammans. Många upplever att årstidsbundna händelser - ”första julen”, ”första midsommarfirandet”, ”första semestern” – har något ödesmättat över sig. Det är samma känslor som personer som blivit änka/änkling brukar uppleva.

 

Ingela, som är skild, funderar på vilka råd som hade hjälpt henne när hon var nyskild.

- Rådet jag hade velat ge till mig själv är: Sätt den ena foten framför den andra och börja din vandring. I början är det inte ens kul men glädjen och lusten kommer allteftersom du hittar din väg. Bär inte skuldberget på dina axlar. Den enda person du ansvarar för är dig själv, och eventuellt minderåriga barn, men i mitt fall fanns inga sådana. Lägg den tunga säcken av skuld ifrån dig och gå lättare, säger Ingela.

Hon lever idag singel efter en skilsmässa, samt ytterligare ett försök att vara sambo med en ny man, och pratar om vikten av att tillåta sig själv tid att läka.

- Trots att jag efter skilsmässan (23 års äktenskap) dessutom varit sambo under 1,5 år och inte det heller fungerade, så är jag inte beredd att ge upp kärleken. Ska man få glädjen av att vara i en nära relation måste man våga öppna. Men själv behöver jag lite vila nu och att bara vara med mig själv. Kärleken finns där nånstans och när den kommer i min väg satsar jag igen.

 

Få fler tips på hur du hanterar tiden efter skilsmässan här.