Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 
 Skilsmässa - skiljas
-->
 

Skiljsmässa

 

Att du har hittat hit betyder förmodligen att du står i begrepp att skiljas, åtminstone i tanken. Här får du hjälp att ta reda på om det är rätt beslut, samt känslomässiga verktyg för att ta dig igenom processen, vilken väg du än väljer att gå ...

 

Skilsmässoprognosen just nu: Risken för att ett äktenskap ska spricka på vägen är enligt färsk statistik - 45 procent.

Genomsnittstiden tillsammans för de par som skiljer sig är 12 år. De flesta skilsmässor äger dock rum efter cirka 4-5 år.


Foto: m_bartosch


Hur vet man att det är rätt att skiljas?

Det finns inget lätt svar på den frågan. Det är inte så att de som inte skiljer sig lever i garanterat bättre äktenskap. Snarare har de kanske inte ifrågasatt relationen lika intensivt, de har andra krav på vad en relation ska tillgodose för behov, och de hämtar kanske också in värdefulla bitar från relationer med andra, till exempel släkt och vänner.

 

Kom ihåg att väldigt få relationer klarar att granskas under lupp.

Då surnar det förr eller senare. Många familjeterapeuter som hjälper par som står i begrepp att skiljas försöker därför vända trenden med hjälp av positiva tankar, en slags kognitiv metod för att öva upp sin kärleksmuskel. Att dagligen bära på aggressiva, irriterande tankar göder skilsmässan effektivt. Att istället anstränga sig för att dagligen registrera den andres positiva beteende kan öppna upp för en annan utväg. Detta kräver dock att det finns en vilja att göra saker och ting bättre. Att man har minnen av att relationen faktiskt har varit bra en gång i tiden, och att man har tor på att det kan bli så igen. När inte ens viljan och lusten finns att göra ett äktenskap bra igen, så är skilsmässan nästan ett faktum.

 

Skilsmässan - ett projekt i den personliga utvecklingen?

Det ska också nämnas att vår tids krav på självförverkligande gör det mer problematiskt att få ett äktenskap att hålla. För en del personer kan skilsmässan nästan bli ett led i den personliga utvecklingen, en akt av frihet och ett markerande av den egna självständigheten på vissa plan. Här kommer också vår syn på kärlek in i bilden. Vi tänker ofta att vi ska vara väldigt samspelta med den som vi är par med. Att vi ska hålla jämna steg med varann och inte vara alltför olika. Det är en romantisk syn på kärlek som inte minst odlas i romantiska komedier. Det kan förstås vara underbart att leva i den typen av nästan symbiotiskt förhållande, men det har också sina begränsningar och fallgropar, och det är egentligen inte säkert att det är den typ av relationsmodell som passar dig bäst, trots allt. 

Att istället ha synen på partnern som "den som ska lära mig något viktigt om livet" ger en annan slags öppenhet för olikheter. 

Jag var på ett bröllop en gång där prästen avslutade ceremonin genom att ge brudparet några goda äktenskapliga råd. "Tänk på varann som guds gåva till varann" var en av de saker han ha. Jag tror att det kan ligga mycket i det, oavsett om man har en kristen livssyn eller inte. Det kan göra det lättare att se varandras positiva sidor, istället för att som under äktenskapskrisen fokusera nästan enbart på felen. 

 

Vill du minska risken för skilsmässa? På min systersajt www.relationer.biz kan du hitta mer hjälp. Läs de här goda relationsråden