Skilsmässa
råd och hjälp för dig som ska skiljas
 

Fråga

Hur berättar man om skilsmässan för barnen?

Svar

Detta är en sorglig stund.

Om det är möjligt, så är det allra bästa att man berättar tillsammans och också har förberett vad man ska säga - att mamma och pappa inte älskar varann längre och därför inte ska bo tillsammans nåt mer. Bara detta kan förstås vara en utmaning i sig, då det är långt ifrån i alla skilsmässor som man är överens. Ta gärna hjälp av en familjeterapeut för att förbereda det här samtalet.

Välj också tillfället, så att det finns tid över för att bearbeta den känsloprocesser som dyker upp. Ha en ledig dag tillsammans till exempel.

Barn reagerar olika, men nästan undantagslöst kommer barn att ta på sig skulden för skilsmässan. Därför är det viktigt att om och om igen betona att det inte är barnens fel.

Försök inte linda in skilsmässan i bomull. Den är vad den är. Ni ska inte bo tillsammans längre. Säg till exempel inte att den ena föräldern ska resa bort ett tag. Antyd heller inte att mamma och pappa kanske kommer att bo tillsammans igen längre fram, för att förminska den smärta som saken väcker. Det sätter hela känsloprocessen på vänt och är onödigt plågsamt.

När sedan skilsmässan realiseras är det bra att låta barn vara så delaktiga som möjligt i det praktiska. Saker ska delas upp rättvist. Låt barnen vara med när ni tittar på nya boenden.

Ta som sagt gärna hjälp av en familjeterapeut för att få samarbetet som föräldrar att fungera så smidigt som möjligt. Ni kommer inte längre att vara ett par, men föräldrabandet ni har är evigt.

 


 
Kommentarer
 
 
Artem  (www.facebook.com/profile.php?id=100003469737085)
 

This is for Carolyn in Virginia. We found 5 of those bicci bling chairs in the sivelr grey color (called mink) with the diamond rhinestones in the back. Two in tj Marx in fla and 3 in ct. We need at least ONE more to complete set. if you want to sell the one or if anyone has seen one anywhere please buy it or them and we will gladly pay you and pick up or pay for shipping. We checked most Marshall's on the drive to fl from ct but to no avail. PLEASE please help!!! Thank you!!! Patdkelly @cox.net

 
Hansu  (www.facebook.com/profile.php?id=100003469734815)
 

Okej. Tycker jag har f tt bra och d liga "vibbar" av den. En sa det var v rsta skiten han haft och en annan sa den var helt OK. Alla tykcer man ska ha en iPhone idag, men jag vill inte l gga ut en halv f rm genhet p en telefon bara f r att man ska ha just en s n. K nns som att man betalar f r m rket bara Hmm Vilket j vla dilemma. Jag hatar att kasta mig ut i telefontr sket. En lovar det ena, en det andra. Och s slutar det med att man inte alls r n jd efter en m nad eller tv .Kanske jag ska "veva" ig ng min sten lders Nokia 1611 :D http://atekibi.com [url=http://cpnhkrbheyz.com]cpnhkrbheyz[/url] [link=http://exbdgoi.com]exbdgoi[/link]

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-07-02
Taggar:  Barn berätta om skilsmässan Föräldrar Familjeterapi
Kategorier:  Barnen
Antalet visningar:  17079